Aanmelden
Informatie over besnijdenis – volwassenen2021-12-05T22:44:45+00:00

Informatie over besnijdenis – volwassenen

Afspraak maken
Marketing Expert

Bel ons voor informatie of voor een afspraak

ma t/m zo tussen 9:00 – 18:00

Wij staan voor u klaar.

Customer Retention Is The Cornerstone

085-800 03 10

Algemene informatie

Bij Dunya besnijdenis worden besnijdenissen verricht bij jongens en mannen. Een besnijdenis is het verwijderen van de voorhuid van het mannelijke geslacht. Het is een eenvoudige en vooral kleine ingreep die poliklinisch kan worden uitgevoerd. Redenen voor een besnijdenis kunnen van preventieve aard, cultureel, medische, hygiënische en cosmetische aard zijn. Tevens kunt u hier terecht voor het corrigeren van een eerdere besnijdenis.

Besnijdenis van een man

Er wordt intake verricht door de besnijdende arts. Bij dit gesprek wordt uitgebreid gesproken over gezondheid van de patiënt en de risico’s voor het verrichten van besnijdenis worden beoordeeld. De arts zal naar de reden van de besnijdenis vragen, uitleg geven over de ingreep en de nazorg. Tevens zal hij/zij eventuele vragen van de patiënt beantwoorden.

Behandeling

 • Na gesprek zal behandeling uitgevoerd worden onder lokale verdoving. Bij angst kan er gekozen worden voor een verdovende zalf om de prikjes van de verdoving niet te voelen.
 • De penis wordt eerst gemarkeerd met een stift zoals besproken bij intake naar wens van de patiënt (hoog of lage besnijdenis).
 • Penis wordt hierna circulair verdoofd met enkele injecties. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan gevoelig zijn! Binnen enkele minuten is de verdoving vrijwel ingewerkt.
 • Na het controleren van het gevoel van de penis, deze moet namelijk
  gevoelloos zijn, zal er gestart worden met de besnijdenis.
 • De voorhuid zal met een coagulator afgesneden worden. Dit apparaat
  snijdt en schroeit de vaten tegelijkertijd. Na controleren van de vaten, zal de schachthuid met oplosbare hechtingen vastgehecht worden onder de rand van de penis. De penis zal met vaselinegaas verbonden worden. Een extra gaasje zal eromheen gewikkeld worden om de zwelling van de penis tegen te gaan.
 • Patiënt kan na de besnijdenis naar huis.
 • Ongeveer 30-60 minuten na de besnijdenis kan de verdoving uitwerken wat gepaard kan gaan met branderig pijn. Pijnbestrijding in de eerste 48 uur is van essentieel belang. Paracetamol 1gr eventueel in combinatie met Ibuprofen 400mg en/of Neurofen wordt de eerste 48 uur na de besnijdenis, ongeacht de intensiteit van de pijnsensatie, geadviseerd.
 • De hechtingen lossen binnen 3-6 weken vanzelf en hoeven dus niet
  verwijderd te worden.

Wanneer kan de besnijdenis niet doorgaan?

 • Als de man de toestemmingsverklaring (informed consent) niet heeft
  ingevuld en ondertekend.
 • Bij ziekte of koorts boven 38 graden Celsius
 • ASA III wordt niet besneden
 • ASA I-II met gebruik van antistolling die niet gestopt is of ernstige
  beperking heeft vanwege zijn onderliggende ziekte.
 • Wanneer de besnijdende arts twijfels heeft over de wensen en de indicatie.

 

Nazorg van een besnijdenis – volwassenen

Lees de instructies goed door

Naar pagina

Informatie over besnijdenis – kind

Lees op deze pagina de nodige informatie voor kinderen

Naar pagina

Veel gestelde vragen

Hoe verloopt de normale genezing?2021-11-03T09:55:48+00:00

De genezing verloopt in de meeste gevallen zonder problemen. Als na de besnijdenis de verdoving is uitgewerkt, dan kan er napijn optreden. De jongen kan dan wat huilen. Dit gaat vanzelf over. Belangrijk is dat de ouders hun kinderen geruststellen. Dezelfde dag na enkele uren spelen de jongens weer. Bij een normaal herstel, zal de wond binnen 2-6 weken genezen.

Blauwe verkleuring bij de huid2021-11-03T09:56:53+00:00

Soms wordt de huid van de piemel of de balzak blauw na de besnijdenis. Er is dan sprake van een bloeduitstorting. Dit ontstaat wanneer er bij de verdoving door een bloedvaatje is geprikt. Zo’n bloeduitstorting is niet erg, doet geen pijn en verdwijnt vanzelf na één tot twee weken.

Geel laagje op de eikel?2021-11-03T09:58:04+00:00

Tijdens de genezing komt vaak een wit-geel laagje op de eikel. De eikel kan rood en vurig uitzien. Dit komt omdat de arts vóór de besnijdenis de voorhuid geeft losgemaakt van de eikel, hierdoor kunnen oppervlakkige schaafwondjes ontstaan.
Onder het gele laagje is de eikel aan het genezen, zoals een schaafwond geneest onder een korstje. Na 10 tot 14 dagen zal de eikel er normaal uitzien.

Mag ik pijnstilling geven?2021-11-03T09:58:42+00:00

Pijnstilling met Paracetamol is de eerste twee dagen na de besnijdenis nodig. De dosering is afhankelijk van het gewicht van uw zoon. Wij adviseren u met nadruk om het te geven. Als de jongen daarna nog pijn heeft of huilt, dan kan Paracetamol gecombineerd met Neurofen drank nog gegeven worden.

Mag mijn kind baden?2021-11-03T09:59:38+00:00

Baden bij klem methode –
Het is heel belangrijk dat de jongen vanaf de dag na de besnijdenis, elke dag in bad of onder de douche gaat gedurende 20- 30 minuten zonder zeep of shampoo. Daarna afdrogen of droogdeppen, vooral veel laten luchten. Het baden moet u continueren tot dat de klem afvalt.

Baden bij weefsellijm –
Het is heel belangrijk dat de jongen vanaf de dag na de besnijdenis, elke dag in bad of onder de douche gaat gedurende 5-10 minuten zonder zeep of shampoo. Daarna afdrogen of droogdeppen, vooral veel laten luchten. Het baden moet u continueren tot dat de wond helemaal genezen is.