Voor- en nazorg besnijdenis – kind

Medicatie voor- en na de besnijdenis

Uw zoon mag geen koorts of diarree hebben voor de besnijdenis, (tenminste 3 dagen). Voorzorg maatregelen voor de besnijdenissen:

  • 1 uur voor de ingreep paracetamol geven
  • In de besnijdenispraktijk krijgt u zoon verdovende créme zodat het verdovingsprikje niet gevoeld wordt. Tevens een neusspray “roesje” > 8 maanden, waardoor uw zoontje weinig van de besnijdenis meemaakt. Roesje heeft 3 uur effect

Na de ingreep zal uw zoon een pijnstilling schema meekrijgen zodat ook de nazorg zo veel mogelijk pijnvrij is.

Nazorg besnijdenis

Na de ingreep heeft u instructies gekregen van de arts om de wond goed te verzorgen. Het is belangrijk dat u deze instructies zorgvuldig opvolgt. Dit krijgt u ook schriftelijk mee als nazorg-instructie. Verder krijgt u een brief voor de eigen huisarts van uw zoon. Na het volledig uitwerken van het roesje is uw zoon weer de oude. Uw zoon mag na de volledige gesloten wond weer gaan o.a. zwemmen.

Problemen na besnijdenis(complicaties)

Een besnijdenis is een chirurgische ingreep en er kunnen in sommige gevallen complicaties voordoen. De volgende problemen kunnen optreden:

Nabloeding na besnijdenis

Op de dag van de besnijdenis of eventueel de dag er na kan een nabloeding optreden. Een beetje bloed, een kleine rode plek in de luier, is normaal. Maar als het wondje blijft druppelen en de bloeding niet vanzelf stopt, dan kan de eerste 48 uur na de besnijdenis dag en nacht contact worden opgenomen met de dienstdoende arts. Afhankelijk van de ernst van de bloeding zal er een behandelvoorstel besproken worden.

Als meer dan twee dagen na de besnijdenis een milde bloeding optreedt dan is ons advies om contact op te nemen met onze nazorg nummer voor instructies.

Niet kunnen plassen

Soms hebben jongens na de besnijdenis moeite met plassen. Als de jongen binnen 12-16 uur niet heeft geplast kan hij in bad gezet worden. Als hij dan ook niet plast, moet u contact opnemen met de dienstdoende arts.

Infectieverschijnselen zonder pijn

Na een besnijdenis kan de wond ontstoken raken waarbij de piemel rood en dik wordt. Ook kan er wat geel wondvocht ontstaan. Door te spoelen met lauw water kan de wond vanzelf genezen.

Toename zwelling met pijn en koorts

Pijnlijke zwelling met of zonder koorts kan een aanwijzing zijn voor een bacteriële infectie waarvoor antibiotica behandeling noodzakelijk kan zijn. Bij deze klachten kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts.

Wijken van de wond

Soms laat kort na de besnijdenis een de lijm of een hechting los waardoor de wond gaat wijken. Dit komt vaak door een erectie. Dit is niet erg. De wond sluit vanzelf weer omdat de wondranden naar elkaar toegroeien. De genezing kan dan langer duren.

Geen mooi zicht

Kort na de besnijdenis kan de piemel dik, rood en onregelmatig zijn door het wondvocht. Zolang de jongen geen pijn en koorts heeft, speelt, goed drinkt en slaapt is er geen reden tot zorg. De zwelling zal binnen enkele weken vanzelf minder worden. Als u zich toch zorgen maakt, kunt u een controle afspraak maken.

Zeldzame complicaties

  • Snel uitbreidende ernstige infectie van de huid van penis en de balzak
  • Een vernauwing van de opening van de plasbuis
  • Beschadiging van de eikel
  • Het ontstaan van een verbinding tussen de plasbuis en de huid.

Lees ook algemene informatie over een besnijdenis

Whatsapp ons