Voor- en nazorg besnijdenis – volwassenen

Medicatie voor- en na de besnijdenis

U mag geen koorts of diarree hebben voor de besnijdenis, (tenminste 3 dagen). Voorzorg maatregelen voor de besnijdenissen:

  • 1 uur voor de ingreep paracetamol nemen
  • In de besnijdenispraktijk krijgt u verdovende créme zodat het verdovingsprikje niet gevoeld wordt.
  • Na de ingreep zal u een pijnstilling schema meekrijgen zodat ook de nazorg zo veel mogelijk pijnvrij is.

Nazorg en pijnstilling

De genezing verloopt in de meeste gevallen zonder problemen. Om zwelling na de besnijdenis te voorkomen wordt door ons vanaf de eerste dag het dragen van twee strakke onderbroeken geadviseerd. De eerste onderbroek wordt tot halverwege de penis opgetrokken en de tweede geheel overheen zoals gebruikelijk. Met deze methode zal de zwelling minder worden en geneest de wond sneller. Er wordt als pijnstilling paracetamol 1 gr en ibuprofen/Neurofen geadviseerd gedurende 48 uur. Ca. na 6 weken is wond van de penis genezen. Bij nachtelijke of ochtenderectie kan penis gevoelig zijn. Het is belangrijk dat de patiënt vanaf de tweede dag na de besnijdenis, na verwijdering van het drukverband, elke dag onder de douche gaat, waarbij de besnijdeniswond goed wordt schoongespoeld gedurende 5-7 dagen ca. 10-15 minuten. Daarna droogdeppen en zoals geïnstrueerd een drukverband aanleggen.

Problemen na besnijdenis(complicaties)

Een besnijdenis is een chirurgische ingreep en er kunnen in sommige gevallen complicaties voordoen. De volgende problemen kunnen optreden:

Nabloeding kort na de besnijdenis

Op de dag van de besnijdenis of de dag daarna kan een nabloeding optreden.
Enkele druppels bloed is normaal. Maar als het druppelend bloed niet vanzelf stopt, dan kan de eerste 48 uur na de besnijdenis dag en nacht contact worden opgenomen met de dienstdoende besnijdenis arts. Afhankelijk van de ernst van de bloeding zal er een behandelvoorstel besproken worden. Als twee dagen na de besnijdenis een milde bloeding optreedt dan is ons advies om contact op te nemen met onze nazorg nummer voor instructies.

Toename zwelling ondanks goede nazorg

De wond van de besnijdenis kan na enkele dagen ontstoken raken met als gevolg roodheid en zwelling, zonder koorts. Dit is een milde ontsteking welke door spoelen onder de douche van zelf geneest.

Toename zwelling ondanks goede nazorg met pijn/koorts

Een pijnlijke zwelling met of zonder koorts kan aanwijzing zijn voor een bacteriële infectie waarvoor antibiotica behandeling noodzakelijk kan zijn. Bij deze klachten kunt u contact opnemen met de dienstdoende besnijdenisarts.

Wijken van de wond

Soms laten al vrij snel na de besnijdenis een of meer hechting(en) los, waardoor de wond kan gaan wijken. Dit komt meestal door een nachtelijke erectie. Dit is niet erg, de wond sluit vanzelf weer, omdat de wondranden naar elkaar toegroeien. De genezing duurt ca 6 weken afhankelijk van ernst van de wijkende wond. Bij deze klachten kunt u contact opnemen met de dienstdoende besnijdenisarts of nazorg telefoon

Zeldzame complicaties

  • Snel uitbreidende ernstige infectie van de huid van de penis en de balzak
    (gangreen van Fournier),
  • Een vernauwing van de opening van de plasbuis
  • Een beschadiging van de eikel
  • Het ontstaan van een verbinding tussen plasbuis en de huid. We verwijzen met dit boven bestaande problematiek naar het ziekenhuis uit uw regio.

Lees ook algemene informatie over een besnijdenis

Whatsapp ons